پر بازدید ترین مطالب

چگونه سلامت غذايي‌مان را تهديد مي‌کنيم؟


چگونه سلامت غذايي‌مان را تهديد مي‌کنيم؟

خبرگزاري آريا – توليدکننده، نظارت‌کننده و مصرف‌کننده سه ضلع اصلي چرخه تهيه مواد غذايي سالم هستند که هر يک به نوبه خود نقش بسزايي در ارتقاي سلامت غذا ايفا مي‌کنند.
با اين حال گاهي در مواقع بروز بيماري‌هاي منتقله از غذا، برخي مصرف‌کنندگان مواد غذايي هيچ قصوري را متوجه خود ندانسته و کاستي‌هاي موجود را صرفا به اهمال توليدکننده يا حتي نظارت‌کننده (مسئولان نظارتي و اجرايي) مرتبط مي‌دانند.
اگرچه واحدهاي توليدي غذا و همچنين مراکز نظارتي و مسئولان اجرايي وظايف خطير و انکارناپذيري در چرخه سلامت غذا دارند، اين موضوع رافع مسئوليت مصرف‌کنندگان در اين خصوص نبوده و نافي نقش آنها در ارتقاي سلامت غذا نيست؛ به عنوان مثال نيروي انتظامي وظيفه پيشگيري از سرقت و دستگيري سارقان را عهده دار است؛ اما آيا با علم به اين موضوع، مي‌توان نسبت به قفل کردن در خودرو يا منزل بي‌تفاوت و بي‌توجه بود؟ طبيعتا پاسخ منفي است و البته در مورد سلامت غذا نيز مصداق دارد.
بديهي است بسياري از آلودگي‌هاي مواد غذايي توسط مصرف‌کنندگان قابل تشخيص يا پيشگيري نيست اما در مواردي با افزايش آگاهي و دانش مصرف‌کنندگان در حين تهيه و فرآوري مواد غذايي مي‌توان برخي خطرات موجود در غذا را کنترل کرد که نمونه‌هايي از اين موارد قبلا ارائه شد.
مثلا مصرف‌کنندگان مواد غذايي با رعايت تعدادي از نکات ساده اما مهم در نحوه نگهداري نان، کباب کردن گوشت، طبخ سيب زميني، سالم‌سازي شير سنتي و … مي‌توانند موجب ارتقاي سلامت غذا شوند. اما متاسفانه گاهي دو عامل مهم، مانع توجه کافي مصرف‌کنندگان به مقوله سلامت غذا مي‌شود که يکي لذت جويي و ديگري باورهاي غلط است که در ادامه تشريح مي‌شوند.
1ـ لذت‌جويي: غذا عبارت است از ماده‌اي که از راه دهان توسط انسان يا حيوان مصرف و موجب رشد، سلامت و کسب لذت مي‌شود؛ بنابراين لذت بردن از غذا، امري غريزي و طبيعي بوده و حتما غذا بايد لذيذ باشد. اما اين سه کارکرد گفته شده براي غذا بايد همزمان مورد توجه قرار گيرند. به بيان ساده‌تر، اگرچه لذيذ بودن غذا بسيار مهم است، اما نبايد با ساير کارکردهاي غذا بويژه تامين سلامت بدن در تعارض باشد. به‌عنوان مثال اگرچه مصرف سيب‌زميني سرخ شده، سوسيس و کالباس، گوشت نيمه پخته و آبدار، پنير سنتي و… لذت بخش است، اما گاهي از سلامت کافي برخوردار نيستند و احتمال ابتلا به بيماري را افزايش مي‌دهند.
2ـ باورهاي غلط: برخي باورهاي تغذيه‌اي غلط، سلامت انسان را به خطر مي‌اندازند. مثلا مصرف جگر نيمه پخته يا آبدار توسط خانم‌هاي باردار (با تصور مغذي بودن براي جنين)، خطر آلودگي انگلي را به دنبال دارد. نجوشاندن شير سنتي (با تصور حفظ ارزش تغذيه‌اي شير) موجب ابتلا به تب مالت مي‌شود. خوراندن طحال حيوانات به کودکان (با تصور درمان شب ادراري) خطر بيماري‌هاي عفوني را به همراه دارد.
طي سال‌هاي اخير، انتشار گسترده برخي اخبار غيرموثق و توصيه‌هاي غيرعلمي در منابع غيررسمي و فضاي مجازي بويژه بعضي شبکه‌هاي اجتماعي، زمينه ترويج تعدادي از باورهاي تغذيه‌اي غلط و اشتباه را فراهم کرده است. به بيان ديگر اتکاي صرف به برخي نکات مندرج در فضاي مجازي ممکن است مصرف‌کنندگان غذا را در معرض برخي توصيه‌هاي نادرست و غيربهداشتي قرار دهد. در حالي که به منظور افزايش دانش سلامت عموم مردم، رسانه‌هاي مکتوب و جرايد رسمي کشور و همچنين برنامه‌هاي سلامت محور تلويزيون و راديو از استناد‌پذيري و وثوق بسيار بيشتري برخوردارند.
دکتر بهادر حاجي محمدي – سرپرست مرکز تحقيقات سلامت و ايمني غذاي دانشگاه علوم پزشکي شهيد صدوقي يزد / جام جم



لینک منبع

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

آخرین مطالب