پر بازدید ترین مطالب

ويژگي‌هاي ماست‌هاي کارخانه‌اي


ويژگي‌هاي ماست‌هاي کارخانه‌اي

خبرگزاري آريا – ماست از تخمير قند لاکتوز شير و تبديل آن به اسيد لاکتيک به‌دست مي‌آيد. براي تهيه ماست بايد شير کيفيت بالايي داشته باشد چون در غير اين صورت ماست به‌دست نمي‌آيد. در مورد اين فرآورده تخميري نکات قابل‌توجهي مطرح است که براي افزايش اطلاع خانواده‌ها به مواردي از آن اشاره خواهيم کرد.
ماست به واسطه داشتن اسيد لاکتيک بافت ژل مانند و مزه ترشي دارد و از نظر تغذيه‌اي سرشار از پروتئين و برخي از انواع ويتامين‌هاي گروه B است. ميزان چربي آن با ميزان چربي شيري که ماست از آن تهيه شده برابر است و يک ليوان سرخالي آن معادل يک ليوان شير خواص تغذيه‌اي دارد.
معمولا ماست را پاستوريزه مي‌کنند تا با غيرفعال کردن باکتري ها، کپک‌ها و مخمرهاي موجود در آن قابليت ماندگاري آن افزايش يابد. اما اگر ماست را حرارت ندهند باکتري‌هاي مفيد موجود در آن زنده مانده و ارزش غذايي بالاتري خواهد داشت اما در کوتاه مدت احتمال فساد ميکروبي آن وجود دارد .
در صنعت دو نوع ماست هم زده و هم نزده توليد مي‌شود. ماست‌هاي هم‌زده در مقايسه با انواع هم نزده بافت نرمي دارد و ژله‌اي نيست. نمک يکي از افزودني‌هايي است که به ميزان اندک به انواع ماست‌هاي هم‌زده افزوده مي‌شود و بهتر است مبتلايان به پرفشاري خون در مصرف آن محتاط باشند.
در اغلب ماست‌هاي کارخانه‌اي از شيرخشک و ترکيبات تثبيت‌کننده براي جلوگيري از آب انداختن و ايجاد بافت سفت و منسجم استفاده مي‌شود. افزودن هرگونه نگه‌دارنده به ماست، غيرمجاز است .
ماست‌هاي ترش و شيرين يا شل و سفت از نظر ارزش تغذيه‌اي خواصي يکسان دارند.
آب ماست همان سرم شير و سرشار از پروتئين و ويتامين‌‌هاي گروه B است و نبايد دور ريخته شود .
ماست‌هاي کم چرب زودتر از انواع پرچرب ترش مي‌شوند و هرچه ترش‌تر باشند به جذب بيشتر کلسيم کمک مي‌کنند.
ماست يوناني نوعي ماست خامه‌اي است و از مخلوط کردن شير با خامه تهيه مي‌شود تا چربي شير را به 10 درصد برسانند. اين ماست نوعي دسر پرکالري است که مي‌توان آن را به همراه عسل ميل کرد.
ماست پروبيوتيک بخصوص انواع کم‌چرب آن غني‌ترين نوع ماست است. باکتري‌هاي پروبيوتيک يا پري بيوتيک (پيش‌ساز پروبيوتيک) نوعي ميکروارگانيزم مفيد و زنده هستند که خواص ضد‌سرطاني داشته و تنظيم و تقويت‌کننده سيستم ايمني بدن است و به‌دليل خواص ضدعفوني‌کننده‌اي که دارد با جلوگيري از رشد باکتري‌هاي عفونت‌زا در بدن از بروز بيماري‌هاي عفوني جلوگيري مي‌کند. مصرف روزانه اين ماست براي کساني که به لاکتوز شير حساسيت دارند و البته همه افراد توصيه مي‌شود.
اغلب ماست‌هاي چکيده کلسيم بالايي دارند. نصف ليوان ماست چکيده معادل يک ليوان ماست معمولي است و براي افراد مبتلا به مشکلات گوارشي و کساني که نمي‌توانند در يک وعده حجم زيادي ماست ميل کنند توصيه مي‌شود. بهتر است از انواع ماست‌هاي چکيده کم چرب استفاده شود.
ماست خامه‌اي، محلي و چکيده (آب گرفته) که چربي بالاي 2.5 درصد دارند پرچرب محسوب مي‌شوند .
اغلب ماست‌هاي صنعتي طعم‌دار مخلوط با سبزيجات نمک زيادي دارند و مصرف آن به افراد مبتلا به پرفشاري خون توصيه نمي‌شود.
فاخره بهبهاني – جام‌جم



لینک منبع

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

آخرین مطالب