پر بازدید ترین مطالب

فرار از کم‌خوني با غذاي سالم


فرار از کم‌خوني با غذاي سالم

خبرگزاري آريا – نمي‌دانيد چرا هميشه احساس خستگي مي‌کنيد؟ ضربان قلب‌تان نامنظم است؟ در سرتان احساس سبکي مي‌کنيد و مدام سردرد داريد؟ دست‌ها و پاهايتان چه در زمستان و چه تابستان سرد است؟ اين موارد ممکن است گاهي ناشي از کم‌خوني باشد.
کم‌خوني (آنمي) يکي از رايج‌ترين اختلالات خوني است که ميان خانم‌ها در سنين باروري و افراد مسن شايع است و در مناطق شمالي کشور به دليل وجود يک نوع انگل که به انگل خونخوار معروف است، شيوع دارد و گاهي ناشي از فقر آهن است.
حال ببينيم کم‌خوني چيست؟ با ساخته نشدن سلول‌هاي جديد قرمز خون، فرد دچار کم‌خوني مي‌شود، کم‌خوني انواع مختلف دارد.
از علل ايجادکننده کم‌خوني کمبودهاي تغذيه‌اي، خونريزي، ناهنجار‌ي‌هاي ژنتيک، بيماري‌هاي مزمن يا مسموميت‌هاي دارويي است البته يکي از اصلي‌ترين علل کم‌خوني در ايران، انتخاب رژيم غذايي نادرست و تغذيه غيراصولي است.
دکتر سيدرضا ميرجعفري، متخصص داخلي و دکتر محمدحسن ابوالحسني متخصص تغذيه و رژيم‌درماني در اين باره با جام‌جم به گفت‌وگو نشسته‌اند.
دکتر ميرجعفري: کم‌خوني در کمين اين افراد!
وقتي تعداد گلبول‌هاي قرمز سالم شما براي رساندن اکسيژن از ريه‌ها به بافت‌هاي بدن کافي نباشد، فرد مبتلا به کم‌خوني مي‌شود.
کم‌خوني در کمين زنان و افراد مبتلا به بيماري‌هاي مزمن گوارشي، روماتيسمي، عفوني، کليوي و… است. حاملگي و از دست دادن خون طي عادت‌هاي ماهانه مکرر باعث مي‌شود زنان بيشتر به کم‌خوني مبتلا شوند. همچنين مبتلايان به بيماري‌هاي مزمن داخلي به دليل سوءتغذيه و فقر آهن، ويتامين‌هاي اسيد فوليک و B12 و همچنين کاهش توانايي ساخت گلبول‌هاي قرمز سالم در مغز استخوان بيشتر به کم‌خوني دچار مي‌شوند.
روش تشخيص کم‌خوني
با انجام آزمايش CBC و مشاهده کاهش مقدار هموگلوبين مي‌توان کم‌خوني را تشخيص داد. در صورت اثبات وجود کم‌خوني، براي تشخيص علت کم‌خوني آزمايش‌هاي تکميلي انجام مي‌شود.
محققان مي‌گويند، احتمال ابتلا به آنمي (اختلال کم‌خوني) در افراد مسن، افرادي که در رژيم غذايي خود آهن مصرف نمي‌کنند، افرادي که تمرينات ورزشي سنگين انجام مي‌دهند، زنان در زمان عادت ماهانه و دوران بارداري و افراد مبتلا به بيماري‌هاي حاد و مزمن شامل بيماري‌هاي خود ايمني، کبد، تيروئيد و التهاب روده بيش از ديگران است. حال آن که کم‌خوني يا آنمي، علائم و نشانه‌هايي دارد که آشنايي با آن مي‌تواند افراد را از مشکلات و عوارض کم‌خوني نجات دهد.
منابع غذايي مفيد در درمان کم‌خوني
علل کم‌خوني، متعدد و متنوع است و تنها با مراجعه به پزشک وانجام آزمايش‌هاي مورد نياز، علت و نوع درمان کم‌خوني مشخص مي‌شود. مصرف غذاهاي غني از آهن مثل گوشت قرمز، جگر، ماهي، عدس، سويا، باقلا، ميوه‌هاي خشک و سبزيجاتي که برگ سبز تيره دارند از کم‌خوني و فقر آهن پيشگيري مي‌کنند.
تخم‌مرغ، جگر، لبنيات، اسفناج و موز حاوي فولات و ويتامين B12 زيادي هستند. مصرف خودسرانه قرص آهن يا اصرار بيهوده براي تجويز آمپول‌هاي به اصطلاح خونساز حاوي ويتامين، اغلب بي‌فايده است و در پاره‌اي موارد مي‌تواند
موجب مسموميت شود.
دکتر ابوالحسني: فوليک اسيد، ويتاميني براي توليد سلول‌هاي قرمز خون
مصرف ويتامين 12 B مي‌تواند در درمان کم‌خوني موثر باشد. افرادي که داراي کم‌خوني فقر آهن هستند، لازم است مواد غذايي حيواني نظير گوشت گاو، بره، و ساردين بخورند.
مواد غذايي غني از اسيد فوليک مي‌توانند در درمان کم‌خوني موثر باشند. رژيم غذايي حاوي اسيدفوليک در درمان کم‌خوني موثر است، چراکه بدن در حالت عادي نمي‌تواند مقدار زيادي از اين ويتامين را ذخيره کند.
درواقع فوليک اسيد ويتاميني است که براي توليد سلول‌هاي قرمز خون و اجزاي تشکيل‌دهنده هموگلوبين ضرورت دارد.
مبتلايان به کم‌خوني و فقر آهن در رژيم غذايي‌شان موادي چون چاي، قهوه، نوشابه و مواد غذايي غني از کلسيم همچون شير و لبنيات مصرف نکنند.
رژيم درماني مناسب براي کم‌خوني و فقر آهن
مصرف برخي مواد غذايي مي‌تواند در فرآيند جذب آهن اختلال ايجاد کند. از خوردن چاي، قهوه، نوشابه و مواد غذايي غني از کلسيم همچون شير و لبنيات همراه مواد غني از آهن خودداري کنيد. افراد مبتلا به کم‌خوني نبايد مواد غذايي غني از اگزاليک اسيد مصرف کنند. همچنين کم‌خوني ممکن است به دليل فقر مواد مغذي همچون مس، پروتئين، انرژي، ويتامين 6 B و ويتامين E باشد. لازم است فرد با مصرف وعده‌هاي غذايي مغذي از عوارض کم‌خوني پيشگيري کند.
جام‌جم – هانيه ورشوچي



لینک منبع

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

آخرین مطالب