بلوغ هاي قبل از آماده باش

خبرگزاري آريا –
بلوغ زودرس، از لحاظ رواني و اجتماعي و هم از لحاظ جسمي مشکلات زيادي را براي نوجوانان، به خصوص دختران نوجوان، به وجود ميآورد.
بلوغ زودهنگام
گلايل اردلان، رييس اداره سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس وزارت بهداشت در يک نشست خبري اعلام کرد: «براساس بررسيهاي انجامشده، سن بلوغ دختران کشور از 8/13 به 65/12 رسيده است.» بنا بر گفتههاي اردلان، يك سال كاهش از سن بلوغ دختران كشور، لزوم آموزشهاي باروري را نشان ميدهد و بايد از سنين پايينتر آموزشهاي لازم در اين زمينه به دختران داده شود؛ چرا كه هرچه سن بلوغ پايينتر باشد، اختلالات رفتاري در رابطه با جنس مخالف يا همجنس بيشتر ميشود…
دکتر حسين حسني بافراني، عضو کميسيون بهداشت و درمان مي گويد: خانوادهها بايد در مورد رفتار درست با فرزندان خود بهخصوص دختران هنگام بلوغ جنسي آگاه باشند و بيتفاوت از كنار آن عبور نکنند. آموزش و پرورش نيز بايد به اين موضوع حساسيت نشان دهد و در کتابهاي درسي با توجه به درک دانشآموز، آموزشهاي لازم و ضروري بيايد.» بنا به گفتههاي نماينده مردم نايين، ورود به دوران بلوغ ورود به دنياي جديدي است که انسان در آن با نيازهايي که پيش از اين با آن روبرو نبوده است، مواجه خواهد شد و در صورت بياطلاعي و نداشتن آگاهي، شرايط نامطلوب روحي – رواني پيدا خواهد كرد.»
بلوغ پيش از 8 سالگي زودرس است
خوشنيت سن 12 سال را براي بلوغ، طبيعي و آن را بيخطر دانست و گفت: «اگر شخصي در 12 سالگي به بلوغ برسد، هيچ خطري او را تهديد نميکند و عارضهاي هم به دنبال ندارد اما دختراني که قبل از 8 سالگي، چه از نظر فيزيکي و چه هورموني علايم بلوغ در آنها ديده شود، ممكن است با مشكلاتي مواجه شوند. اين پديده که به آن بلوغ زودرس ميگويند، باعث خواهد شد ابتدا قد اين کودکان بلندتر از همسنهايشان باشد ولي به دليل بلوغ زودرس، در نهايت قد کوتاهتري خواهند داشت.»
دلايل کاهش سن بلوغ
دکتر سيدمحسن خوشنيت، فوقتخصص بيماريهاي غدد و عضو هيات علمي مرکز تحقيقات غدد و متابوليسم دانشگاه علوم پزشکي تهران در گفتوگو با خبرنگار هفتهنامه «سلامت» تغذيه مناسب و وجود امکانات رفاهي را عاملي موثر در کاهش سن بلوغ جنسي دختران برشمرد.
او ميگويد: «نتايج تحقيقات انجامشده درباره بلوغ جنسي، نشاندهنده اين واقعيت است که مسايل گوناگوني مانند رشد عقلي، اجتماعي، تجربههاي فردي و ارزشهاي فرهنگي در کاهش سن بلوغ جنسي نقش دارند و دگرگونيهاي فيزيولوژيک و بيوشيميايي، وضعيت جديدي را بهوجود ميآورد. آغاز بلوغ جنسي در بيشتر مواقع با رشد سريع قد و وزن همراه است و از لحاظ شدت، مدت و سن شروع از فردي با فرد ديگر تفاوت دارد.»
اين در حالي است که
به تازگي نتايج مطالعهاي منتشر شد که نشان ميدهد دختراني که در خانههاي اين چنيني زندگي ميکنند، زودتر از بقيه همسنوسالهايشان بالغ ميشوند؛ اتفاقي که ميتواند تا آخر عمر، زندگي آنها را تحت تاثير قرار دهد.
اين مطالعه که توسط محققان دانشگاه آريزونا انجام شده، نشان ميدهد که در خانوادههاي باثبات و آرام، بلوغ دختران در سن بالاتر اتفاق ميافتد. بيبيسي گزارش داد از ديگر يافته هاي آن، اين است که نمايه توده بدني يا همان BMI دختران هم ميتواند روي سن بلوغ آنها موثر باشد، طوري که دختران چاقتر، سن بلوغ پايينتري دارند.
البته از آنجا که پديده بلوغ يک پديده چند عاملي است، يعني عوامل متعددي در بروز آن دخالت دارند، نميتوان وجود استرس و تنش رواني يا حتي چاقي را، در اين مطالعه و مطالعات مشابه آن، به طور دقيق به بروز آن نسبت داد. به خصوص آن که نقش عامل ژنتيک در اين ميان بسيار اهميت دارد.
بلوغ زودرس، از لحاظ رواني و اجتماعي و هم از لحاظ جسمي مشکلات زيادي را براي نوجوانان، به خصوص دختران نوجوان، به وجود ميآورد.کم خوني، پوکي استخوان، احتمال بيشتر ابتلا به برخي انواع سرطان، به خصوص سرطان پستان بخشي از اين عوارض جسمي را شامل ميشود.
تحقيقات نشان ميدهد دخترهايي که زودتر از معمول بالغ مي شوند، دچار عدم تعادل رواني ميشوند و بيشتر احتمال دارد که افسردگي پيدا کنند.
وارد شدن به دنياي بزرگسالي، خيلي سريع و بدون اين که مهارت هاي زندگي بزرگسالي را آموخته باشند يا تجربه کافي براي روبهرو شدن با مسئلههاي آن را داشته باشند، باعث ميشود که آنها بيش از پيش در خطر مشکلات رفتاري مانند سوءمصرف مواد قرار بگيرند.
همچنين دختران نوجواني که به طور ناگهاني و زودتر از موعد دچار بلوغ جنسي ميشوند، کمتر از سايرين ميتوانند ميل جنسي خود را کنترل کنند و به همين دليل ممکن است به سوي رفتارهاي پرخطر جنسي کشيده شوند.
اينها همه کافي نيست براي اين که تلاش کنيم محيط خانه را براي کودکانمان، به ويژه دختران، امن و آرام کنيم و به تغذيه و فعاليت بدني آنها هم به اندازه نمرههاي درسيشان بها بدهيم.
بلوغ زودهنگام
زهرا امين مجد، عضو هيات علمي دفتر مطالعات و تحقيقات زنان و استاد دانشگاه در خصوص بلوغ زودرس و راهکارهاي کاهش اين مساله در گفتوگو با خبرنگار اجتماعي برنا، اظهار داشت:
بلوغ زودرس در ايران در دهه اخير رشد چشمگيري داشته است. امين مجد تاکيد کرد: بايد توجه داشت برخي از پيامهايي که در اين رابطه دريافت مي شوند، پيامهاي محيطي بوده و اثرگذاري آنها طيفي است. به عنوان مثال، در کلان شهرها نسبت به روستاهاي دورافتاده، شدت اين پيام ها بيشتر و حجم آنها بالاتر است. البته، با ورود رسانههاي جديد (مثل ماهواره و ديويدي محصولات روز دنيا) و ارتقاي جايگاه آنها در زندگي مردم، شاهد از بين رفتن مرزهاي فرهنگي و تسري ويژگيهاي کلانشهرها به مناطق دورافتادهايم؛ اگرچه هنوز هم نميتوان از تاثير محيط که شامل خانواده، مدرسه و گروههاي همآل است، چشمپوشي کرد.
4 عامل مؤثر بر بلوغ جنسي
دکتر حسين باهر نيز در گفتوگو با خبرنگار هفتهنامه «سلامت» 4 عامل را در کاهش سن بلوغ جنسي موثر ميداند: «تغذيه، سايتهاي گوناگون اينترنتي و فيلمهاي محرک، پوشيدن لباسهاي تنگ و چسبان و گفتوگو بين دختران و پسران، ميتواند نقش عمدهاي در کاهش سن بلوغ جنسي دختران داشته باشد.»
اين رفتارشناس با بيان اين مطلب که نوع تغذيه و مصرف موادغذايي هورموني در کاهش سن بلوغ جنسي بسيار موثر است، تصريح کرد: «دوران بلوغ، از مهمترين دورههاي زندگي است. رشد نوجوانان به خصوص دختران در اين دوران سرعت ميگيرد و در نتيجه داشتن برنامه مناسب غذايي ميتواند بلوغ جنسي را تا حدودي کنترل کند. متاسفانه تزريق هورمونهاي گوناگون به فرآوردههاي گوشتي مانند ماهي و گوشت و گرايش نوجوانان به مصرف فستفودها دست به دست هم داده تا سن بلوغ جنسي در ايران کاهش پيدا کند.»
خطر فيلمهاي محرک
دکتر باهر همچنين رواج فيلمهاي محرک در شبکههاي اينترنتي و ماهوارهاي را در کاهش سن بلوغ جنسي دختران تاثيرگذار ميداند و ميگويد: «بسياري از سايتها نيز با محتواي جنسي بسيار محرک و پخش فيلمهاي تحريکآميز در شبکههاي ماهوارهاي باعث کاهش سن بلوغ جنسي ميشوند. نوجوانان در اين سنين به دليل حس کنجکاوي با ورود به اين سايتها و مشاهده مطالب و تصاوير تحريکآميز، بلوغ جنسي خود را خواسته يا ناخواسته تسريع ميکنند بنابراين خانوادهها براي جلوگيري از مشاهده فيلمهاي مستهجن و استفاده از دادههاي اينترنتي، بايد آنها را كنترل كنند.»
از نگاه دکتر باهر، تبادلات کلامي از ديگر عواملي است که در کاهش سن بلوغ جنسي نقش عمدهاي دارد. گفت وگوها در مورد مسايل جنسي چه با همجنس و چه با جنس مخالف، در کاهش سن بلوغ جنسي نوجوانان تاثيرگذار است. بنا بر آمارهايي که در برخي شبکههاي خبري منتشر ميشود، مراودههاي دختران و پسران و ارتباط آنها با يكديگر از سن پايين و دوران راهنمايي شکل ميگيرد که اين روابط ميتواند عامل مهمي در کاهش سن بلوغ باشد. اين بلوغ که در دوران نوجواني از آن بهعنوان بلوغ کاذب ياد ميشود، به مرور زمان به بلوغ صادق تبديل خواهد شد. كمكم، شخص تمايل پيدا ميكند با جنس مخالف خود ارتباط داشته باشد و نيازجنسياش را برآورده كند.
دکتر باهر ميگويد: «پوشش دختران نقش بسيار مهمي در کاهش سن بلوغ جنسي آنها دارد. لباسهاي چسبان و تنگ و فشار اين لباسها روي برخي از اندامها ميتواند بسيار محرک باشد که متاسفانه ما بيتفاوت از کنار اين مسايل عبور ميکنيم. پوشيدن لباسهاي چسبان، باعث ميشود دختران زودتر از زمان تعيينشده به بلوغ جنسي برسند بنابراين خانوادهها بايد در انتخاب لباس براي فرزندان به خصوص دختران خود نيز دقت کرده و آنها را به پوشيدن لباسهاي نسبتا آزاد تشويق کنند.»
حرف آخر
بنا بر گفتههاي دکتر باهر، رفتارشناس، رعايت اخلاق زناشويي زن و شوهر از همان ابتداي زندگي، ميتواند تاثير بسزايي در رفتار و تربيت فرزندان آنها داشته باشد. از بين رفتن قباحتها و جايگزين شدن وقاحتها، بيان مسايل جنسي در حضور کودکان و بيتفاوتي بزرگترها نيز از عواملي است که در كاهش سن بلوغ جنسي بيتاثير نيست. رعايت شئونات، احترام گذاشتن به يكديگر، حفظ حرمت، ارائه راهکارهاي مناسب به فرزندان بهخصوص دختران راهنمايي مربيان در مراکز تحصيلي و آموزشي و آشناکردن دختران با مسايل بلوغ جنسي، آن هم به صورت دقيق و برنامهريزي شده، ميتواند از خطرهاي كاهش سن بلوغ جنسي پيشگيري کند.
منبع:تبيان