پر بازدید ترین مطالب

از زرشک پلويي و آبگيري چه مي‌دانيد؟


از زرشک پلويي و آبگيري چه مي‌دانيد؟

خبرگزاري آريا – زرشک که در گروه ميوه‌ها قرار گرفته، انواع مختلفي دارد. دو گونه زرشک پلويي و زرشک آبي در ايران معروف است.
زرشک پلويي دو نوع دانه اناري و پفکي دارد که از مرغوب‌ترين انواع زرشک بي‌دانه هستند و در ايران و ساير نقاط جهان شناخته شده‌اند.
زرشک آبگيري يا سياه، نوعي زرشک آبي است که براي تهيه آب زرشک کاربرد دارد و نسبت به زرشک‌هاي دانه اناري و پفکي از نظر مرغوبيت در درجه پايين‌تري قرار دارد، ولي خواص درماني و تغذيه‌اي يکساني دارد و متخصصان طب ايراني و نوين مصرف آن را توصيه کرده‌اند.
در حال حاضر، زرشک پفکي به عنوان مرغوب‌ترين نوع زرشک در ايران شناخته شده و مقادير بسياري از آن به کشور‌هاي ديگر صادر مي‌شود. زرشک دانه اناري اغلب طعم و بويي شبيه خاک دارد، اما به دليل کيفيت رنگي و مزه ملسي که دارد، براي تزئين غذا استفاده مي‌شود.
آنچه بايد بدانيد
از ديدگاه طب ايراني، زرشک طبع سرد و خشکي دارد.
يکي از بهترين ترکيبات موجود در زرشک ويتامين B فراوان آن است که مي‌تواند عوارض عصبي و حتي پرخاشگري را بهبود بخشد.
مهم‌ترين خاصيت زرشک، ويتامين C آن است که مي‌تواند مقاومت بدن را در برابر بيماري‌ها بويژه بيماري‌هاي عفوني و سرماخوردگي بالا ببرد.
نوع بي‌دانه زرشک پلويي که بيشتر در نواحي خراسان مي‌رويد، به عنوان يک ميوه تقويت‌کننده کبد، قلب، معده و تصفيه‌کننده خون به صورت پخته همراه برنج به صورت زرشک پلو مصرف مي‌شود.
متخصصان طب ايراني مصرف زرشک را به خانم‌هايي که دوره يائسگي آنها نزديک است و آنهايي که اختلالات رحمي دارند،‌ توصيه کرده‌اند.
براساس يافته‌هاي پژوهشي، زرشک آبي باعث فعال شدن کانال کلسيم در قلب شده و با تنظيم ريتم قلب به بهبود نارسايي قلبي کمک مي‌کند.
گزارش شده است، بربرين يکي از ترکيبات موجود در زرشک، کلسترول را با سازوکاري متفاوت از سازوکار داروهاي استاتيني کاهش مي‌دهد و چنانچه استاتين و عصاره زرشک با هم استفاده شوند، سطح کلسترول بهتر کنترل مي‌شود.
بربرين موجود در زرشک، عملکردي شبيه متفورمين (داروي کاهنده قند خون) دارد. گزارش شده در بيماران ديابتي نوع 2، حساسيت به انسولين با اين ترکيب افزايش يافته است.
به گفته محققان، عصاره آبي زرشک ميزان فشار خون بيماران مبتلا به فشار خون متوسط را با انبساط رگ‌ها کاهش مي‌دهد و با فعاليت فيتوشيميايي و آنتي‌اکسيداني بالا باعث کاهش وزن بيماران مبتلا به کبد چرب غيرالکلي مي‌شود و مي‌تواند به بهبود علائم و اختلالات بيماري کبد چرب کمک کند.
التهاب ازجمله عوارض شايع بسياري از بيماري‌هاست که موجب تضعيف سيستم ايمني بدن مي‌شود. به گفته پژوهشگران، عصاره زرشک علاوه بر اثر ضدالتهابي در التهابات حاد و مزمن، خاصيت ضددرد هم دارد.
اثر بازدارندگي عصاره زرشک بر رشد سلول‌هاي سرطاني سينه و ريه گزارش شده که اين عصاره مي‌تواند باعث مرگ سلول‌هاي سرطاني شود و فعاليت آنتي‌اکسيداني آن نيز مي‌تواند نقش مهمي در کشتن سلول‌هاي سرطاني و حفاظت از سلول‌هاي نرمال داشته باشد.
زرشک عوارضي هم دارد و چون بسيار سرد، قابض و نفاخ است، براي مبتلايان قولنج روده، معده و کليه و مزاج‌هاي سرد محدوديت مصرف دارد.
فاخره بهبهاني – جام‌جم



لینک منبع

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

آخرین مطالب